Minitoernooi Ritola Zuidlaren 24-11-2012

 

Het was zaterdag 24 november 2012, toen we met het hele gezin om 7.00 aan het ontbijt zaten. Inderdaad het was weer een wedstrijddag voor onze judoka’s en dan is iedereen er vroeg bij. Deze keer verrokken we om 8.00 met als bestemming Zuidlaren, waar judovereniging Ritola een toernooi organiseerde.

Om iets over half negen waren we op de plaats van bestemming en ontmoetten we Christian die, net als Thijs ook in het eerste blok uitkwam. Nadat Christian en Thijs zich hadden omgekleed begon de  kennismaking met de andere judoka’s uit dit blok. Sommigen begonnen worpen te oefenen terwijl anderen tikkertje spelend over de matten renden. Kortom de sfeer zat er (zoals gebruikelijk) meteen goed in.

Om 9.00 uur beginnen de eerste wedstrijden en voor Bushido mocht Thijs deze keer de spits afbijten. D it deed hij in een spannende wedstrijd waarin beide judoka’s voor de winst gingen en ook kansen hadden om deze te behalen. Uiteindelijk trok Thijs aan het kortste eind en verloor hij op waza ari.

Hierna was het de beurt aan Christian, die zoals vooraf al werd gezegd in een zware poule zat. Christian deed goed zijn best, maar kwam in deze wedstrijd net iets te kort met als gevolg dat hij als verliezer van de mat ging.

De derde wedstrijd van Bushido was weer voor Thijs. In deze wedstrijd wist Thijs zijn tegenstander al snel met een beenworp te vloeren, waarna hij meteen doorging in het grondgevecht. Hij kreeg zijn tegenstander in de houdgreep en hield deze vast. De eerste winstpartij voor Bushido was in de knip.

Hierna was het weer de beurt aan Christian, maar ook deze keer trof hij weer een fysiek sterkere tegenstander. Echter Christian weerde zich dapper maar moest toch weer het onderspit delven.

De volgende twee wedstrijden van Thijs waren vergelijkbaar met de vorige. Ook hier wist hij door middel van een houtgreep de overwinning te behalen.

Waar Thijs de wedstrijden in zijn voordeel wist te beslissen kon Christian het tij niet keren. Hij moest ook in zijn volgende twee wedstrijden in de tegenstanders zijn meerdere erkennen. Hoewel hij dapper bleef inzetten en proberen mocht het niet baten. Deze poule was gewoon te zwaar voor hem, hij eindigde daardoor uiteindelijk op een gedeelde 4e plaats.

Thijs zijn laatste wedstrijd was tegen een felle en sterke tegenstandster die tot dan iedere wedstrijd had weten te winnen. Maar helaas voor haar kon ze in het grondgevecht niet ontkomen aan de overwinningsdrang van Thijs. Eenmaal in de houtgreep was het pleit snel beslist. Uiteindelijk werd in de laatste wedstrijd van deze poule de strijd om de medailles beslist. Door goed judo van de laatste tegenstandster van Thijs (tegen de eerste tegenstander van hem), eindigden in deze poule drie judoka’s met vier gewonnen wedstrijden. Doordat Thijs echter al zijn wedstrijden met een ippon had weten te winnen werd hij hier eerste.

Omdat in blok twee geen van onze judoka’s in actie kwamen, moesten we wachten tot 12.30. Maar toen het dan ook eindelijk zo laat was konden we weer goed aan de bak. Deze keer waren Lars en Joanne aan de beurt en beiden hadden een pittige poule geloot.

Joanne trof in haar eerste wedstrijd een duidelijk sterkere tegenstander en hoewel ze goed van zich afbeet werd ze uiteindelijk toch gevloerd. Ook de tweede wedstrijd van Joanne eindigde, na verwoede pogingen de tegenstander op de rug te krijgen, in een verliespartij.

Hierna was het de beurt aan Lars, die op overtuigende wijze tegen een toch wel sterke tegenstander de winst wist binnen te halen. Hij deed dit middels een goshi guruma meteen gevolgd door een houtgreep.

De derde wedstrijd van Joanne had qua verloop veel weg van de eerste twee. Hierin kwam duidelijk naar voren dat het haar toch nog aan durf en ervaring ontbreekt. Toch bleef ze vol strijdlust zoeken naar de overwinning, maar het mocht niet baten . Toen ze in het grondgevecht net even de verkeerde kant opdraaide lag ze muurvast in een houtgreep.

Waar de eerste wedstrijd voor Lars eindigde in een vol punt, wist hij in de tweede partij de overwinning niet overtuigend naar zich toe te trekken. Na een verbeten strijd van over en weer inzetten wegdraaien en weer inzetten, was het de scheidsrechter die een beslissing moest nemen. Lars werd als overwinnaar van deze zware wedstrijd aangewezen.

In zijn derde wedstrijd was Lars veel overtuigender. Al vrij snel wist hij zijn tegenstander op zijn rug te nemen en te werpen, de daaruit volgende houtgreep bracht vervolgens de overwinning.

De laatste wedstrijd voor Joanne was er één om niet te vergeten. Voor het eerst toernooi wist ze effectief  gebruik te maken van haar sterke o soto gari. Met deze worp wist ze in deze wedstrijd 3 keer een yuko te scoren. Toen na twee minuten de wedstrijd voorbij was wees de geheven hand van de scheidsrechter dan ook in haar richting. Uiteindelijk toch nog de verdiende overwinning en een gedeelde vierde plaats.

Zoals Joanne haar laatste wedstrijd in tegenstelling tot de eerdere drie wist te winnen, zo verloor Lars zijn laatste wedstrijd in tegenstelling tot zijn eerste drie. Lars trof in deze laatste wedstrijd een technisch sterke tegenstander. De strijd ging in het begin gelijk op, maar ongeveer halverwege de wedstrijd werd een snel ingezette harai goshi hem teveel. Hij werd gevloerd en viel vol op de rug, met als gevolg een tweede plaats.

Al met terugkijkend, kan ik stellen dat de judoka’s van Bushido op sportieve en goede manier gestreden hebben voor wat ze waard zijn. Ze kunnen terugkijken op een geslaagd toernooi in Zuidlaren.

 

Wij danken Gerrit voor deze bijdrage